De beste schilden in het rijk

De stad Nûl Lamta was niet alleen een belangrijk handels- en landbouwcentrum, maar stond ook bekend om de vervaardiging van schilden, waarschijnlijk de beste in het Almoravidenrijk. Deze activiteit moet zeer lucratief zijn geweest omdat de Almoraviden, die in het noorden tegen de christenen vochten, hun wapens voortdurend moesten vervangen. Onder deze schilden waren waarschijnlijk de beroemde adargues (targes), kleine, lichte en zeer resistente schilden gemaakt van antilopehuiden (waarschijnlijk Witte Oryx) en gebruikt door de lichte cavalerie. Hun kwaliteit was zodanig dat zelfs de christenen ze gebruikten tot de komst van vuurwapens.

Deze miniaturen uit het boek Cantigas de Santa Maria (gedichten ter lof van de Maagd Maria geschreven door koning Alfonso X van Castilië in de 13e eeuw) tonen de Almoravidische of Almohadische cavalerie met deze hartvormige adargues.

“Het is in deze stad [Nûl] dat de Lamta-schilden worden gemaakt; niets is perfecter dan deze schilden; niets is bestendiger dan hun schildveld; niets is beter gevormd. De Maghrebijnen gebruiken ze in de strijd vanwege hun defensieve doeltreffendheid en hun lichte gewicht.” (Al-Idrîsî, 12e eeuw).